Despre Institutul de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de Zahăr și Substanțelor Dulci Fundulea, județul Călărași

ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”

Institutul de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de Zahăr și Substanțelor Dulci Fundulea, județul Călărași

Adresa: Fundulea, strada Muncii nr.47, judeţul Călărași ,

tel/fax: 0242-642423, mobil: 0761-370990; www.icpciszsdfundulea.ro

e-mail: icpciszsd.fundulea@yahoo.com; icpciszsd.fundulea@asas.ro

Subscrisa Institutul de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de Zahăr și Substanțelor Dulci Fundulea, județul Călărași, cod de înregistrare fiscală RO 33908649, cu sediul în Fundulea, strada Muncii nr.47, judeţul Călărași, cont bancar : RO02TREZ20320G300530XXXX  deschis la Trezoreria   Statului, tel/fax: 0242-642423, mobil: 0761-370990 reprezentată prin Director dr.ing.Oltenacu Catalin Viorel

Informatii generale

Institutul de Cercetare si Productie pentru Cultura si Industrializarea Sfeclei de Zahar si Substantelor Dulci Fundulea, denumită în continuare ICPCISZSD Fundulea, este o unitate cu personalitate juridică nereorganizata conform prevederilor Legii nr.45/2009 modificată și completată, este infiintata în temeiul DECRETULUI nr. 33 din 21 februarie 1981 privind unele măsuri pentru perfecţionarea activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniul industriei alimentare , organizată în subordinea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Academia de Științe Agricole și Silvice ,, Gheorghe Ionescu Șișești”.

(2) ICPCISZSD Fundulea, nefiind reorganizata conform prevederilor Legii nr.45/2009 modificată și completată, funcţionează in prezent potrivit ORDONANTEI nr. 25 din 11 august 1995 privind reglementarea organizării şi finanţării activităţii de cercetare-dezvoltare si LEGII nr. 51 din 21 iunie 1996 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizării şi finanţării activităţii de cercetare-dezvoltare, pe baza principiului autogestiunii economico-financiare.

            (3) ICPCISZSD Fundulea funcţionează în coordonarea stiintifica a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (prescurtat ASAS) şi în colaborare cu ministere, instituţii, organizaţii şi operatori economici interesaţi în realizarea obiectivelor din domeniul agricol.

Art.1.2.Sediul ICPCISZSD Fundulea este în Fundulea, Str. Muncii nr. 47, judet Calarasi (potrivit Certificat Nomenclatura Stradala nr. 12872/29.02.2020 emis de Primaria Oras Fundulea).

Scopul și obiectivele de activiate

Art.2.1. ICPCISZSD Fundulea este înființata în scopul desfășurării activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în domeniul sfeclei de zahăr, și plantelor medicinale .

Art.2.2. Participă la elaborarea strategiei de dezvoltare a sfeclei de zahăr și realizarea cu prioritate a obiectivelor științifice și tehnologice ale Programului Național de cercetare științifică și a altor programe de cercetare pe domeniul de activitate.

Art.2.3.Obiectivele de activitate al ICPCISZSD Fundulea, dupa reorganizarea conform prevederilor Legii nr.45/2009 modificată și completată , sunt:

  1. domenii principale de cercetare-dezvoltare:

-Menţinerea şi îmbunătăţirea fondului / patrimoniului genetic la sfeclă de zahăr, plante medicinale;

-Crearea soiurilor noi de sfeclă de zahăr prin utilizarea metodelor clasice şi neconvenţionale, utilizând specii sălbatice şi specii cultivate, cu adaptare bună la condiţiile României, cu rezistenţa la boli, care utilizează mai bine resursele ecologice şi tehnologice;

– Îmbunătăţirea calităţii la sfeclă de zahăr pentru sămânţă şi promovarea biotehnologiilor (culturi in vitro, micro şi minituberculi);

– Elaborarea tehnologiilor integrate şi diferenţiate de cultivare a sfeclei de zahăr, cereale, plante medicinale, cu consumuri energetice reduse, nepoluante şi economice;

– Elaborarea de metode privind prognoza şi avertizarea controlului pentru principalele boli şi principalii dăunători;

– Utilizarea tehnologiei informaţiei privind managementul şi marketingul producţiei la sfeclă de zahăr , cereale, plante medicinale, etc.;

– Elaborarea de studii privind zonarea şi microzonarea, managementul şi marketingul la sfeclă de zahăr, cereale, plante medicinale, etc.;

                    b. domenii secundare de cercetare:

– Creşterea sustenabilităţii sistemelor agricole durabile şi reducerea costurilor de producţie prin promovarea principiilor agriculturii de precizie, a utilizării surselor de energie regenerabilă şi protecţia mediului;

– Managementul producerii sfeclei de zahăr;

– Elaborarea şi/sau adoptarea standardelor Uniunii Europene privind producerea sfeclei de zahăr pentru sămânţă, propuneri de standarde de calitate la sfecla de zahăr etc.

– Elaborarea bazelor fiziologice ale formării producţiei, modelarea şi simularea creşterii plantelor de sfeclă de zahăr;

                    c. servicii / microproductie:

– producere de sfecla de zahar si sămânţă din categorii biologice superioare;

– producere de sămânţă de cereale şi plante medicinale;

– testare de produse fitofarmaceutice şi îngrăşăminte;

Art.2.4. În realizarea obiectivului de activitate, dupa reorganizare institutul exercită următoarele atribuții:

a) execută pe bază de plan tematic activitatea de cercetare, dezvoltare experimentală.

b) întreține relații cu organisme naționale și internaționale specializate și poate efectua direct operațiuni de comerț și cooperare economicăîn domeniile specifice de activitate.

c) stabilește relații în domeniul de activitate cu regii autonome, cu societăți comerciale, precum și cu terțe persoane juridice și fizice române sau străine, pentru realizarea în comun de programe de cercetare, activități productive și comercializarea pe baze contractuale.

d) organizează activități de perfecționare profesională de specialitate.

e) organizează dezbateri, consfătuiri, expoziții și alte manifestări științifice la nivel zonal.

f) asigură finanțarea lucrărilor necesare pentru desfășurarea procesului de cercetare, producție și executarea investițiilor destinate dezvoltării activității.

g) organizează comercializarea produselor obținute din activitatea de cercetare, microproducție și din prestări servicii.

h) realizează toată gama de operațiuni de comerț în vederea valorificării cât mai avantajoasă a produselor.

i) stabilește norme de consum pentru subunități privind forța de muncă, materialele pe tipuri de produse, utilaje și reparații.

j) poate închiria bunurile imobiliare proprii si cele aflate in administrare, si poate intra în asociere cu tertii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

k) elaborează norme locale de lucru, cataloage de prețuri și tarife pentru categoriile de lucrări și produse din profilul de activitate.

l) asigură respectarea disciplinei muncii în desfășurarea proceselor de cercetare și dezvoltare, respectarea atribuțiilor de serviciu și a prevederilor legale de către întregul personal.

m) realizează politica de credite și a altor surse de finanțare, programarea și execuția economico-financiare, întocmirea bugetelor de venituri și cheltuieli, analiza execuției acestora și stabilește destinația profitului potrivit legii.

n) urmărește rentabilizarea maximă și obținerea de profit, putând beneficia de credite și de subvenții de la Bugetul de Stat, poate constitui fonduri proprii potrivit legii.

o) determină, în condițiile legii, salariile personalului din cadrul instituției.

p) pentru rentabilizarea activității, în funcție de posibilități, poate organiza activități anexe profitabile în prestări servicii, închirieri, asocieri etc.

r) asigurarea resurselor financiare necesare valorificării obținute din produsele realizate atât din activitatea proprie cât și cele provenite din asistență, consultanță, prestări servicii și altele.

Cap.3. Patrimoniul

Art.3.1. Conform situațiilor contabile la data de 31.12.2020 , ICPCISZSD Fundulea are un patrimoniu în valoare totală de 12.459.509,73 lei din care:

Active – 11.542.056,73 lei – domeniul public al Statului,

Active – 917.453 lei – domeniul privat al ICPCISZSD Fundulea .

Terenuri domeniul public – 1.477.760,28 lei (conform valorilor privind proprietatile imobiliare din Romania 2021-Grile Notariale 2021)

Patrimoniul funciar al Institutului este de 108,44 ha domeniul public al statului, teren conform prevederilor Legii nr.45/2009 modificată și completată de Legea nr.72/2011, anexa 4.6.

Art.3.2. În exercitarea drepturilor sale, instituția folosește și dispune, iar după caz posedă, în condițiile legii, bunuri aflate în patrimoniu în scopul realizării obiectului său de activitate și poate beneficia de rezultatele utilizării acestora.

Institutul administrează bunurile domeniului public și privat ale statului precum și bunurile proprii dobândite în condițiile legii.